Egymillióan a magyar sajtószabadságért

2010. október 28., csütörtök

Jogok az interneten

Rendszeresen megkapom, hogy mit "sírok", hiszen az interneten nincsenek jogaim, törölték az anyagaimat, hozzászólásaimat, oszt' jól vagyon, apelláta meg minek? De tessék belegondolni, hogy ha az interneten publikál valaki, akár fórumokban, akár blogban, akár máshol, az bizony munka, erőfeszítés, drága idő. Tehát a törlést elszenvedőt igenis hátrány éri, nem beszélve arról, hogy másokat is hátrány ér, hiszen megfosztjuk őket ezektől az anyagoktól.

Egy rendkívűl rossz módszert látok az Index fórumain. Jelesül ez a "társadalmi moderálás", amikor is néhány embert találomra felkértek, hogy ugyan már legyen szíves az index fórumait moderálni. Aztán megmondták nekik hol a határ, azaz milyen a főmoderátor ízlésvilága és ők hamar alkalmazkodtak is hozzá. Ennek az eredménye az lett, hogy igen korán egy éles szembenállás alakult ki a felhasználók és a moderáció között. A moderálás pedig egyre durvább és öntörvényűbb lett, míg végül mára elég csak bírálni a moderációt ahhoz, hogy összes anyagoddal együtt töröljenek.

Ez bizony súlyosan sérti az internetes jogaimat, nincs lehetőségem jogorvoslatra sem, de ha kérném is azt, legfeljebb "pofa alapon" válaszolnak valamit. Legfeljebb. Mert mára az is csak egyfajta álom a számomra, hogy a fórumok őrei leereszkedjenek hozzám.

Szerintem a következőket kellene megvalósítani:
- nyilvános, áttekinthető elvárásokkal rendelkező moderátor választás
- a moderátorok listája tevékenységi körükkel legyen hozzáférhető
- a moderátorok legyenek elektronikusan elérhetőek, tehát intézhessünk hozzájuk kéréseket
- a moderáció legyen dokumentált: ki, mikor és miért tette?
- a moderatúra vitái legyenek nyilvánosak
- a moderációt lehessen értékelni a közösségnek.

Nincsenek megjegyzések: