Egymillióan a magyar sajtószabadságért

2010. december 29., szerda

Küldetésnyilatkozat 4.0

A Magyar Országgyűlés 2010 decemberében új médiatörvényt fogadott el, amely súlyosan korlátozza a sajtószabadságot. A törvényjavaslat benyújtását nem előzte meg társadalmi egyeztetés. A  z új Médiahatóság önkényes szankciókkal sújthatja a közszolgálati és a kereskedelmi médiát, beleértve a televíziókat, a rádiókat és az internetes médiát is.. A Hatóságot a mindenkori kormány által jelölt vezetők és testületek irányítják – a kétharmados többséggel kormányzó Fidesz 2010-ben 9 évre választotta meg minden vezetőjét és tisztségviselőjét. JA Hatóságnak oga van törvény által védett titkok bekérésére. Kötelezheti az újságírókat arra, hogy felfedjék forrásaikat. Magánszemélyekre milliós büntetést, televíziók, rádiók esetén több tízmilliós nagyságrendű büntetést szabhat ki.
A hazai és a külföldi tiltakozás ellenére a kormány nem mutat kompromisszumkészséget. A kormány arra hivatkozik, hogy a mttv. európai szabályokat alkalmaz. Fel kell hívnunk a közvélemény figyelmét arra, hogy az mttv az európai médiatörvények összes hatósági szankcióit egyesíti, a sajtószabadság védelmét szolgáló garanciák nélkül.
Mi, magyar polgárok tiltakozunk alkotmányos jogaink csorbítása, a sajtó, a televíziók és az internet megfélemlítése ellen. Az eddigi ötvenezer csatlakozó világnézettől, politikai szimpátiától függetlenül kívánja megvédeni a média szabadságát. Kezdeményezésünk pártpolitika-mentes övezet.
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, a Szól a Rádió és a Beigliforradalom közössége.

Nincsenek megjegyzések: